خطرات زونا که زندگی شما را تهدید می‌کنند

شاید بیماری زونا به اندازه آبله مرغان در میان مردم شناخته شده نباشد. در این صورت بهتر است قبل از آن که در مورد خطرات زونا صحبت کنیم، اندکی در مورد بیماری زونا توضیح دهیم. بیماری زونا چیست؟ زونا در واقع یک بیماری است که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می‌شود. این ویروس همان ویروسی است که باعث بیماری آبله مرغان می‌شود.

طبق تحقیقات انجام شده، از هر 3 بزرگسال یک نفر به این بیماری مبتلا می‌شود. اگر بیماری زونا به موقع درمان نشود، ممکن است عوارض خطرناکی داشته باشد. مخصوصاً برای افراد بالای 65 سال یا افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها به خطر افتاده است. در این افراد عوارض زونا می‌توانند بسیار خطرناک باشند و یا حتی منجر به مرگ فرد شوند. در ادامه این مقاله در سایت پِریهان در مورد خطرات زونا، نحوه تشخیص این بیماری و مسائلی از این دست بیشتر خواهید خواند.

خطرات بیماری زونا و عوارض آن

بیماری زونا معمولا یک بیماری خطرناک محسوب نمی‌شود. با این حال اگر زونا به موقع درمان نشود در موارد وخیم و خطرناک می‌تواند منجر به مرگ بیمار شود.  همانطور که اشاره کردیم افراد بالای 65 سال و افراد مبتلا به بیماری‌های خودایمنی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.  با این حال اگر در همان ابتدای بیماری درمان را شروع کنید، به کوتاه‌تر شدن عمر ویروس در بدن کمک می‌کنید.

با کوتاه‌تر شدن عمر ویروس، خطرات زونا وعوارض خطرناک ناشی از این بیماری نیز کاهش پیدا می‌کند. واکسن آبله مرغان می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به زونا و آبله مرغان به شما کمک کند. حتی اگر قبلا به بیماری زونا مبتلا شده‌اید با تزریق این واکسن از فعال شدن مجدد ویروس در بدن جلوگیری می‌کنید. یکی از شایع‌ترین عارضه زونا نورالژی پس از هرپس(PHN) است.

 بیماری نورالژی پس از هرپس در واقع بر فیبرهای عصبی و پوست اثر می‌گذارد و باعث ایجاد درد و سوزش می‌شود. این درد و سوزش مدت‌ها پس از از بین رفتن تاول‌های زونا و بثورات آن هم ادامه می‌یابد. به طور کلی هیچ درمانی برای نورالژی پس از هرپس وجود ندارد، اما می‌توان علائم آن را با دارو کاهش داد. اگر این ویروس را با دارو کنترل نکنید، خطر عوارض دیگر این بیماری افزایش می‌یابد. از دیگر عوارض خطرناک زونا نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از دست دادن بینایی در صورت ورود ویروس به چشم
  • کاهش شنوایی یا مشکلات شنوایی به دلیل سندرم رامسی هانت
  • فلج جزئی عضلات صورت
  • عفونت‌های باکتریایی پوست و در نتیجه ضایعات زونا
  • پنومونی
  • التهاب مغز (آنسفالیت)
  • سکته
  • مننژیت (سرسام یا آماس سر)
  • آسیب دائمی به سیستم عصبی و ستون فقرات

علائم بیماری زونا

اگر در هر سنی به آبله مرغان مبتلا شوید، ویروس واریسلا زوستر در بدن شما می‌ماند و می‌تواند دوباره فعال شود. هنگامی که این ویروس دوباره در بدن شما فعال شود، شما به زونا مبتلا می‌شوید. اگرچه زونا مستقیما از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود، اما تماس مستقیم با بثورات چرکی و تاول زونا باعث انتقال این ویروس می‌شود. در صورت ابتلا به زونا علائم شما در چند مرحله ظاهر می‌شود.

در مرحله اول ممکن است احساس گزگز یا بی‌حسی در زیر پوست داشته باشید. تقریبا پس از 5 روز در آن قسمت بثورات و تاول‌های قرمز ایجاد می‎‌شود که ممکن است همراه با ترشح و خارش باشد. از علائم دیگر نیز می‌توان به تب، خستگی، لرز و سردرد اشاره کرد. در بیشتر موارد علائم ظاهری زونا تنها در یک طرف بدن شما ظاهر می‌شود. برای مثال ممکن است بثورات و تاول‌های زونا فقط در سمت چپ باسن شما ظاهر شوند.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به زونا هستند؟

در اکثر موارد افرادی که به زونا مبتلا می‌شوند، پس از 3 تا 5 هفته بهبود می‌یابند و بثورات و تاول‌های زونا در بدن آن‌ها شروع به محو شدن می‌کنند . همچنین مصرف دارو، نوشیدن آب کافی و استراحت می‌توانند به بهبودی این افراد کمک کنند. با این حال خطرات زونا و عوارض آن می‌تواند برای گروهی از افراد بیشتر و خطرناک‌تر باشد. این گروه شامل افراد زیر می‌شوند:

  • افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
  • افرادی که تحت درمان سرطان و شیمی درمانی هستند
  • افراد بالای 65 سال
  • زنان باردار

همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، موثرترین راه برای پیشگیری از زونا واکسن است. توصیه می‌کنیم افراد بالای 50 سال حتما واکسن زونا دریافت کنند. حتی اگر در گذشته به آبله مرغان مبتلا نشده‌اید هم ترزیق واکسن زونا واجب است. خطرات زونا و عوارض آن در سنین بالا بسیار زیاد است و زندگی فرد را تهدید می‌کند. اگرچه زونا در کودکان شایع نیست، اما اگر کودکی قبل از یک سالگی مبتلا به آبله مرغان شود در معرض خطر ابتلا به زونا قرار می‌گیرد. پس در صورت مشاهده علائم زونا سریعا به پزشک مراجعه کنید و درمان را شروع کنید.

 

مترجم: الهه حبیب‌پور

تهیه و ترجمه: اختصاصی مجله اینترنتی پریهان

 

 

تمامی حقوق وب سایت محفوظ می باشد. | طراحی وب سایت توسط دارکوب