روانشناسی کودک چه تاثیری در رشد و تربیت کودکان دارد؟

تربیت فرزند

دغدغه تربیت و پرورش فرزند یکی از مهمترین مواردی است که بسیاری از خانواده ها را در امر فرزندداری درگیر خود می کند. برای کسانی که می خواهند کودکانی با روان سالم و شاداب داشته باشند استفاده از “روانشناسی کودک” می تواند گزینه مناسبی باشد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید این شاخه از روانشناسی با تمرکز بر عوامل رشد کودک و بررسی آن راهکارهایی ارائه می دهند که در نهایت منجر به رشد فردی کودک و حتی تاثیرات مثبت آن در بزرگسالی می شود. در این مقاله شما را با  “روانشناسی کودک”و کاربردهای آن آشنا خواهیم کرد.

 روانشناسی کودک چیست و چه کاربردی دارد؟

برای اینکه بدانید روانشناسی کودک چیست؟ می توان گفت شاخه ای روانشناسی است که بر امر رشد ذهنی، عاطفی و رفتاری کودکان تمرکز دارد و با بررسی این عوامل از سن نوزادی تا نوجوانی سعی دارند که توانایی های شناختی، احساسی، اجتماعی و شخصیتی کودک را بررسی و ارزیابی کند. در نهایت با ارائه راهکارهایی مسیر رشد کودک و پیشرفت او را رقم می زند.

از همین رو کسی که در زمینه بهداشت روان کودک آموزش های لازم را دیده به عنوان روانشناس کودک شناخته می شود. بنابراین زمانی که والدین احساس نیاز به کمک داشته باشند می توانند برای حل مشکلات رفتاری، عاطفی و نگرانی های روانی کودک به این افراد مراجعه کنند. البته از آنجا که تربیت فرزند یکی از مهمترین دغدغه های والدین است حتی در مواردی که احساس کنند نیاز به کمک در این زمینه دارند، می توان از مشاوره های یک روانشناس کودک استفاده کرد. کار این روانشناسان کودک در واقع مشاوره روانشناسی تخصصی درباره کودکان می باشد.

از مهمترین وظایفی که روانشناسان کودک بر عهده دارند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. ارزیابی و تشخیص اولیه در زمینه تاخیر در رشد، چالش های رفتاری و عاطفی کودک
  2. مداخله درمانی از طریق روش های مختلف مانند بازی درمانی، درمان شناختی و رفتاری، خانواده درمانی
  3. راهنمایی والدین و مراقبان کودک برای بهبود شرایط کودک و نیز کیفیت زندگی وی
  4. ارائه مکانیسم های مقابله و تاب آوری در دوران کودکی مانند شرایط استرس و چالش های مختلف
  5. حمایت از نیازهای ویژه کودک و مهارت آموزی به آن ها
  6. تضمین سلامت روان و بهبود روحیه عاطفی کودک

 4 دلیل عمده جهت مراجعه به روانشناس کودک

مراجعه به روانشناس کودک

والدین بنا به دلایل مختلف ممکن است احساس کنند که فرزند آنها نیازمند کمک و مداخلات درمانی یک روانشناس کودک است. در واقع این موضوع زمانی احساس می شود که کودک در معرض انواع مشکلات روحی و روانی و یا استرس قرار دارد. این موضوع ممکن است بر کیفیت زندگی، خواب، خورد و خوراک کودک تاثیر منفی داشته باشد. در این شرایط استفاده از کمک یک مشاوره روانشناس در حوزه کودک امری ضروری است. 4دلیل عمده می تواند ضرورت مراجعه به روانشناس کودک را توجیه پذیر کند که در ادامه به آن اشاره می شود:

مورد اول: رشد شناختی کودک

روانشناسی کودک می تواند منجر به افزایش رفاه روانی در کودکان شود، علاوه بر اینکه فشارهای روانی که می تواند در فرایند زندگی کودک اختلال ایجاد کند، را رفع نماید. رشد شناختی یکی از مهمترین دلایلی است که می تواند برای کودکان به همراه داشته باشد. اینکه کودک چگونه تفکر، درک و پردازش اطلاعات را انجام دهد و در صورت نیاز مهارت های لازم برای حل مسایل را به او می آموزند. این موضوع نقش مهمی در بزرگسالی کودک دارد.

در نظر داشته باشید که با کمک مشاوره روانشناسی در حوزه کودک به صورت تخصصی والدین می توانند با تصمیمات آگاهانه برای پرورش و رشد فرزند خود اقدام کنند. علاوه بر اینکه این جلسات مشاوره علاوه بر رشد شناختی کودک می تواند به تقویت رابطه سالم والدین و کودک نیز منجر شود که یکی از بهترین و ایده آل ترین شرایط است.

 مورد دوم: رشد عاطفی کودک

برخی از شرایط روحی و حتی زندگی کودکان آن ها را در بیان تجربیات و احساس عاجز می کند. از همین رو کودک ممکن است دچار مشکلات رفتاری و حتی عاطفی شود. روانشناس کودک با بررسی مجموع رفتارها و احساسات او، در زمینه دلبستگی، همدلی، خودآگاهی و تنظیم هیجانی سعی می کند تا کودک بتواند راحت تر احساسات و عواطف خود را بیان کند. این موضوع رفته رفته به رشد عاطفی کودک و ارتباط با اطرافیان کمک می کند. این بررسی ها همچنین کمک می کند در صورت وجود اختلالات روانی، تشخیص آن تسریع شود و در صورت نیاز برای مداخلات درمانی اقدامات لازم صورت بگیرد.

 مورد سوم: رشد اجتماعی کودک

برخی از کودکان به دلیل برخی اختلالات روانی، مشکلات روحی و آسیب های مختلف در برقراری ارتباط و نیز هنجارهای اجتماعی رشد کافی ندارند. در این شرایط روانشناس کودک با تمرکز بر هدایت هنجارهای اجتماعی کودک به او کمک می کند تا بتواند تعامل و رابطه بهتری با همسالان و بزرگسالان خود داشته باشد. در جلسات مختلف در نهایت مراحل اجتماعی شدن، شکل گیری روابط دوستانه و نیز توسعه مهارت های اجتماعی کودک تقویت می شود تا ارتباط گیری برای او آسان شود. البته در این مسیر همراهی خانواده و کودک بسیار کمک کننده است.

مورد چهارم: رشد شخصیت کودک

در نظر داشته باشید که رشد شخصیت در بزرگسالی تاثیرات خود را نشان می دهد. از همین رو یکی از دلایلی که مراجعه به روانشناس کودک را جدی می کند، رشد شخصیت او است. کودک با رشد شخصیت کی توانند الگوهای ثابتی برای فکر، احساس و رفتارهای خود داشته باشد. البته در نظر داشته باشید که شخصیت تا حد زیادی تابع ژنتیک، سبک تربیت و نیز عوامل اکتسابی است. با این وجود با بررسی مجموعه رفتارها و مشکلات، مشاور کودک با ارائه راهکارهایی به رشد شخصیت کودک کمک می کند.

 نتیجه گیری

روانشناسی حوزه کودک

روانشناسی کودک یکی از شاخه های بسیار مهم روانشناسی است که در آن با بررسی عوامل و مشکلات مختلفی، به رشد روحی و عاطفی و نیز شخصیت کودک منجر می شود. بسیاری از والدین فارغ از مشکلات روحی و روانی کودک، به دنبال تربیت سالم برای داشتن کودکی سالم و مرفه از نظر روحی و روانی هستند، از همین رو استفاده از کمک های یک مشاوره روانشناس با تخصص در حوزه کودک را بسیار مهم تلقی می کنند. رشد و شکوفایی استعدادهای کودک و نیز رشد عاطفی، شخصیتی، اجتماعی و… از مهمترین مزیت هایی است که یک روانشناس کودک خبره می تواند برای کودک رقم بزند. مرکز مشاوره دکتر مهسا کاشفی زاده با سابقه و تجربه زیاد در زمینه روانشناسی کودکان آماده ارائه خدمات روانشناسی در این حوزه می باشد.علاوه بر اینکه با فراهم کردن شرایط دریافت مشاوره غیرحضوری و آنلاین این امکان برای شما فراهم است تا بدون نگرانی از بابت موقعیت زمانی و مکانی برای دریافت مشاوره تخصصی در زمینه کودک از خدمات این مرکز استفاده کنید.

تمامی حقوق وب سایت محفوظ می باشد. | طراحی وب سایت توسط دارکوب