برای درک کامل سمان کردن و خاصیت چسبندگی سمان به پست ضروریست که بدانیم لایههای دندان که قرار است زمان کار گذاشتن فایبر پستها روی آنها کار میکنیم چه ویژگیهایی دارند. مینا، عاج و سمنتوم بدلیل ساختار و ترکیبات سازندهشان خواص چسبندگی بسیار متفاوتی دارند. سیستم چسبندگی که این سه روی هم تولید میکنند هم خاصیتی شیمیایی دارد و هم بویژه خاصیت میکرو مکانیکی. حالا زمانی که ما میخواهیم پستها را کار بگذاریم بدلیل اینکه بعد از مرحلهی عصب کشی اینکار انجام میشود باید چسبندگی روی سه سیستم اعمال شود: عاج، پالپ تاج و روت کانال. سمان فایبر پست فرآیندی دقیق است که در ان سمان باید بتواند سه سطح مختلف یعنی پست، بافت دندان و مواد ترمیمی دندان را بهم متصل کند.
برای سمان کردن بیشتر از دو روش کلاسیک که از سیستم چسبنده و سمانهای کامپوزیت رزینی همراه با اچ پیشاپیش سطح دندان تشکیل شدهاند و یک روش نسل جدید که از سمانهای کامپوزیت سلف-اچ بهره میبرد استفاده میکنیم که در اینجا قصد داریم این سه روش را باهم مقایسه کنیم.
اخیراً دانشمندان دانشگاه تریسته ایتالیا آزمایش پوش اوت یا خارج کردن را بر روی پستهایی که با سه روش ذکر شده سمان شده بودند انجام دادند. سه گروه سمان به شکل زیر بودند:
برای آزمایش پوش اوت از یک ماشین گالدابینی-سان 500 با سرعت باز شدن فکی 0.5 میلیمتر در دقیقه استفاده شد تا پست از جای خود خارج شود. پانچ به شکلی تنظیم شد که تنها روی پست فشار وارد کند و روی دیوارههای عاج فشاری وارد نگردد. با هدف جلوگیری از اعمال فشار روی بخش مخروطی کانال در نتیجهی جابجایی پست، بار روی سطح آپیکال برش و در جهت آپیکال-عاجی اعمال شد.
در تصاویر روبرو که با میکروسکوپ نوری و با بزرگنمایی 50 برابری گرفته شدهاند نتیجهی پوش اوت یا بیرون اندازی پست را در سه گروه بخوبی مشاهده میکنید:
پوش اوت کردن پست سمان شده
همانطور که میبینید در گروه A نسبت به دو گروه دیگر فایبر پست بسیار بهتر و بدون آسیب زدن به محیط اطراف خود از جای خود خارج شده است.
در واقع نتایج دقیقتر این آزمایش به این شکل اعلام شد:
برای هر سه گروه میزان چسبندگی سمان به عاج و پست به مقیاس مگا پاسکال اندازهگیری شد.
در این آزمایش مشخص شد نیروی چسبندگی گروه A بسیار بالاتر از گروههای B و C است. بعلاوه تفاوت حداکثر میزان چسبندگی در گروههای B و C از نظر آماری تفاوت چندانی باهم ندارند. کمترین مقدار چسبندگی زمانی اتفاق میافتاد که از مرحله اچ صرفنظر میشد. اچ همراه با اسید ارتوفسفریک و سیستم چسبنده دوال کیور و سمان رزین-کامپوزیت دوال کیور تکنیکی است که بهترین نتیجه را بهمراه دارد. روش سمان دوال خود چسبنده (روش گروه B) زمانی کاربردی خواهد بود که میزان همیاری و همکاری بیمار کم بوده و باید زمان اجرای سمان را کاهش دهیم و فرآیند سمان فایبر پست را سادهتر کنیم.
برای اطلاعات بیشتر به مقاله جدیدترین نحوه و روش سمان کردن فایبر پست همراه با فیلم آموزشی مراجعه کنید.
البته اخیراً شرکتهای 3M و Kerr قرار است محصولات جدید خود که سمانهای خود چسبندهی دوال جدیدی هستند را به بازار عرضه کنند. در آنزمان باید روی آن محصولات هم آزمایشهایی انجام شود تا مشخص شود اینبار کدامیک برنده میدان خواهند بود. اگر اینبار برنده روش گروه B باشد بخاطر زمان سمان کمتر و سادهتر بودن اجرای آن قطعاً میدان در اختیار این گروه قرار خواهد گرفت.
حالا برویم سراغ اصل مطلب یعنی:
1: ابتدا سطح پست را با گلوله پنبه که در الکل خیس کردهاید پاک کنید و بعد چند لایه سیلیکان روی آن قرار دهید. بعد از آن با دمش هوای ملایم به پست حلالهای روی آن را بطور کامل تبخیر کنید.
آموزش روش صحیح سمان کردن فایبر پست
2: مرحلهی مربوط به پیوند روی سطح دندان اجرا میشود. در ابتدا، دندان های مجاور باید با نوار مایلار پوشانده شوند تا از هرگونه تماس ناخواسته با اسید فسفریک جلوگیری شود.
پوشاندن دندان های مجارو با نوار مایلر
3: با کمک میکرو براش متناسب با عرض کانال، چسب دوال کیور را روی بستر دندان پخش کنید.
پخش چسب دوال کیور روی دندان
پاک کردن چسب اضافی روی کانال
4: بعد سمان رزینی دوال کیور را با کمک سرنگ یا متههای لنتولو روی سطح کانال تزریق و اعمال کنید.
تزریق سمان رزینی روی کانال
قرار دادن سمان بر روی پست
5: زمانی که کانال به شکل صحیح پر شد سمان روی پستی که وارد محل شده نشسته و با فشار دیجیتال به ارتفاع از پیش تعیین شدهی خود خواهد رسید (اینکار باید با سرعت انجام شود تا از پلیمری شدن سمان اجتناب شده و جلوی رسیدن پست به ارتفاع موردنظر گرفته نشود.)