علت گرسنگی مداوم در طب سنتی میتواند نتیجهای از «الگوهای ناهماهنگ» باشد. طب سنتی، بدن را بهعنوان یک سیستم در نظر میگیرد. یک «الگو» زمانی بهوجود میآید که هارمونی این سیستم مختل شود که منجر به علائم یا نشانههایی میشود که نشان میدهد برخی چیزها اشتباه پیش میروند (مانند گرسنگی مداوم).
یک الگو میتواند ترکیبی از علائمی باشد که در نگاه اول مرتبط با یکدیگر نیستند. برای مثال، گرسنگی مداوم در طب سنتی اغلب مرتبط با مدفوع خشک، خونریزی لثه و یبوست در الگوی «گرمی معده» باشد. همانطور که در ادامه مشاهده خواهید کرد سه الگو داریم که میتوانند موجب گرسنگی مداوم شوند.
الگوها با استفاده از گیاهان دارویی، طب سوزنی و موارد دیگر درمان میشوند. در مورد گرسنگی مداوم، چهار فرمول گیاهی را معرفی کردهایم که به شما کمک میکنند تا به درمان این علائم بپردازید.
طبق گزارش مجله اینترنتی پریهان، در طب سنتی، 3 الگو وجود دارند که علت گرسنگی مداوم در طب سنتی محسوب میشوند که در ادامه با جزئیات بیشتر به توضیح آنها میپردازیم:
علائم این نوع الگو عبارتند از:
نوع ضربان: سریع (شو)، بیثبات (هوا)، کامل (شی)
پوشش زبان: پوشش زرد روی زبان
رنگ زبان: وسط زبان قرمز است
گرمی معده، حرارت بیش از حد در معده را نشان میدهد که موجب بروز علائمی همچون زخمهای دهان، بوی بد دهان، تشنگی شدید و خونریزی لثه میشود. گرمی معده میتواند بهخاطر خوردن بیش از حد غذاهای داغ، ادویهدار، چرب و سرخکردنی یا عوامل دیگر مانند مصرف الکل، تنباکو و شکر باشد.
علاوه بر گرسنگی مداوم در طب سنتی، علائم دیگر که مرتبط با گرمی یا حرارت معده هستند عبارتند از مدفوع خشک، خونریزی لثه و یبوست. گرمی معده اغلب اوقات با یک ترکیب گیاهی درمان میشود که در آن از ریواس و دا هوانگ استفاده میشود.
علائم این الگو عبارتند از:
نوع ضربان: خالی (زو)، شناور (فو)
پوشش زبان: فقدان نسبی پوشش
رنگ زبان: قرمز
کمبود یین معده موجب خشکی و حرارت میشود که به توانایی اندام برای دریافت غذاها و نوشیدنیها آسیب وارد میکند. همین امر موجب عدم تعادل رژیم غذایی و عادتهای نامنظم برای خوردن غذا میشود.
علاوه بر این علت گرسنگی مداوم در طب سنتی علائم دیگر که مرتبط با کمبود یین معده هستند عبارتند از مدفوع خشک، خونریزی لثه و یبوست.
علائم این الگو عبارتند از: بیثبات (هوئا)
پوشش زبان: پوشش زرد
علاوه بر گرسنگی زیاد در طب سنتی، علائم دیگر مرتبط با رکود چی در کیسه صفرا و معده با خلط گرم عبارتند از تپش قلب، اضطراب و مزه تلخ در دهان.
افرادی که از رژیم های کم کالری پیروی می کنند ممکن است دچار گرسنگی مداوم شوند. مصرف کالری کمتر نسبت به بدنتان می تواند موجب تولید هورمونی به نام گرلین شود.
برخی از هورمون گرلین به هورمون گرسنگی یاد می کنند چون این هورمون زمانی آزاد می شود که بدن نیاز بیشتری به غذا داشته باشد.
بسیاری از محصولات و نوشیدنی های غذایی دارای قند افزودنی هستند و ممکن است باعث افزایش اشتهای فرد شوند. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که مصرف بیش از حد قند مخصوصا فروکتوز می تواند موجب افزایش اشتها شود. یک رژیم با فروکتوز بالا ممکن است موجب شود بدن گرلین بیشتری تولید کند و بر فعالیت مغز برای احساس سیری کمتر تاثیر بگذارد.
برخی تحقیقات نشان داده اند که خوردن پروتئین بیشتر می تواند به احساس گرسنگی کمتر کمک کند. انجمن غذا و تغذیه توصیه کرده است که افراد بزرگسالمرد باید 56 گرم در روز پروتئین مصرف کنند و افراد بزرگسال زن نیز باید در روز 46 گرم پروتئین مصرف کنند. بهتر است در هر وعده غذایی از پروتئین استفاده کنید تا دچار گرسنگی مداوم نشوید.
یکی از توصیه های مهم برای رفع گرسنگی مداوم در طب سنتی این است که اجازه ندهید بدن تان کم آب شود. برخی شواهد نشان می دهند که نوشیدن آب می تواند به احساس سیری افراد کمک کند. برای مثال، یک مطالعه در سال 2014 به تاثیر جذب بیش از حد آب در زنانی که دچار اضافه وزن بودند اشاره کرد.
رژیم دارای فیبر بالاتر نقش مهمی را در کنترل گرسنگی بازی می کند. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که افرادی که از مکمل فیبر استفاده کرده بودند بین وعده های غذایی کمتر دچار گرسنگی شدند. برد تخصصی غذا و تغذیه مقدار فیبر روزانه را به صورت زیر پیشنهاد داده است:
در ادامه به چند بیماری اشاره میکنیم که مرتبط با علت گرسنگی مداوم در طب سنتی هستند:
هیپوگلیسمی قند خون پایین است. با اینکه هیپوگلیسمی اغلب در افراد دیابتی اتفاق میافتد، اما هر کسی میتواند هیپوگلیسمی را تجربه کند. علائم دیگر هیپوگلیسمی عبارتند از:
پرکاری تیروئید نوعی بیماری است که در آن تیروئیدتان خیلی سریع کار میکند. تیروئید غدهای است که باعث میشود هورمونها بسیاری از کارکردهای بدن را کنترل کنند. یکی از کارکردهای هورمونهای تیروئید، کنترل متابولیسم است، از اینرو اگر هورمون تیروئیدتان بیش از حد کار کند، اشتهایتان میتواند افزایش یابد. علائم دیگر پرکاری تیروئید عبارتند از:
علت گرسنگی زیاد در زنان را باید جدی گرفت. تغییرات در هورمونهای مرتبط با چرخه قاعدگی زنان میتواند باعث گرسنگی مداوم در طب سنتی شود. افزایش استروژن و پروژسترون و کاهش سروتونین میتواند باعث میل شدید به کربوهیداتها و چربیها شود. علائم دیگر PMS عبارتند از:
نداشتن خواب کافی میتواند بدن شما را برای کنترل سطوح هورمونهایی که گرسنگی را تنظیم میکنند، با مشکل مواجه سازد. کیفیت خواب از اهمیت زیادی برخوردار است. اختلالات خواب میتوانند باعث شوند بیش از حد غذا بخورید. اگر کمبود خواب دارید ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
علت گرسنگی مداوم در طب سنتی فقط مربوط به موارد بالا نیست و می تواند نشانه ای از کمبود مواد مغذی، استرس یا عدم تعادل هورمونی باشد. در ادامه به چند علت دیگر گرسنگی مداوم اشاره می کنیم:
مصرف پروتئین کافی برای کنترل اشتها بسیار مهم است. یک مطالعه در سال 2020 نشان داد که پروتئین باعث می شود کمتر احساس گرسنگی کنید. همچنین خوردن پروتئین ممکن است تولید هورمون های گرسنگی را کاهش دهد.
مقدار پروتئینی که باید در روز مصرف کنید به چندین عامل بستگی دارد از جمله وزن، قد و سن. بسیاری از غذاها حاوی پروتئین بالایی هستند از جمله محصولات حیوانی و غذاهای گیاهی. گنجاندن یک منبع پروتئینی در هر وعده غذایی به شما کمک می کند تا بتوانید به راحتی گرسنگی خودتان را کنترل کنید.
درمانتان برای علت گرسنگی مداوم در طب سنتی بستگی به علت گرسنگیتان دارد. بسیاری از بیماریهایی که میتوانند موجب گرسنگی مداوم شوند مانند دیابت، پرکاری تیروئید و سندرم پیش از قاعدگی را میتوان با دارو درمان کرد. یک رژیم سالم و ورزش نیز میتواند تاثیرگذار باشد. این امر نه تنها میتواند به کنترل گرسنگی کمک کند، بلکه برای بیماریهای تحت دستخوش آن نیز مفید است.
تهیه و ترجمه: اختصاصی مجله اینترنتی پریهان
منابع:
https://www.healthline.com/nutrition/14-reasons-always-hungry#protein
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324523#high-salt-diet