سرگیجه و بی حالی در پریود: 8 علت و درمان آن
سرگیجه و بی حالی در پریود یکی از موارد شایعی است که بسیاری از زنان در دوران قاعدگی با آن رو به رو می شوند. در بسیاری از موارد، بی حال شدن و داشتن سرگیجه در زمان قاعدگی نرمال است، اما می تواند نشانه...
سرگیجه و بی حالی در پریود یکی از موارد شایعی است که بسیاری از زنان در دوران قاعدگی با آن رو به رو می شوند. در بسیاری از موارد، بی حال شدن و داشتن سرگیجه در زمان قاعدگی نرمال است، اما می تواند نشانه ای از یک بیماری یا وجود مشکلی در رابطه با سلامتی نیز باشد. علت های بسیار زیادی برای این امر وجود دارد که بیشتر مرتبط با تغییرات هورمونی هستند.
برخی از بیماری ها از جمله کمخونی، فشار خون پایین و حتی بارداری می توانند باعث سرگیجه و بی حالی در پریود شوند. در برخی از موارد، سرگیجه و یا بی حالی می توانند غیر مرتبط با پریود باشند.
8 علت سرگیجه و بی حالی در پریود
علت های بالقوه سرگیجه و بی حالی در پریود عبارتند از:
پروستاگلاندین ها
پروستاگلاندین ها هورمون هایی هستند که به تنظیم بسیاری از فرآیندهای جسمانی از جمله چرخه قاعدگی کمک می کنند. با این وجود، احتمال تولید بیش از حد پروستاگلاندین ها در دوران پریودی وجود دارد.
پروستاگلاندین های بیش از حد در بدن می توانند موجب بدتر شدن گرفتگی ها شوند، چون آنها عضلات رحم را منقبض می کنند. همچنین برخی از پروستاگلاندین ها می توانند رگ های خونی در کل بدن را منقبض کنند که باعث سرگیجه و بی حالی در پریود می شوند.
گرفتگی ها
گرفتگی ها احساسی از انقباض رحمی هستند که در طول پریودی اتفاق می افتند. شدت این گرفتگی ها می توانند خفیف تا شدید باشند. در واقع، گرفتگی های قاعدگی بخش نرمالی از چرخه قاعدگی محسوب می شوند، اما گرفتگی های شدید ممکن است نشانه ای از وجود مشکلاتی مانند اندومتریوز باشد.
درد ناشی از گرفتگی ها مخصوصا گرفتگی های شدید می توانند باعث سرگیجه و بی حالی در پریود شوند.
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD)
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD) شکل شدیدی از سندرم پیش از قاعدگی است که علائم آن آنقدر شدید است که باعث مختل شدن زندگی روزمره می شود. در اغلب اوقات این اختلال حتی تا چند روز پس از شروع پریود هم ادامه پیدا می کند که می تواند موجب سرگیجه و بی حالی در پریود شود.
علت اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی ناشناخته است، ما ممکن است نوعی واکنش ناهنجار به تغییرات هورمونی باشد. در بسیاری از موارد این اختلال نیاز به درمان دارد.
کمخونی
کمخونی نوعی بیماری است که در آن بدن تان فاقد سلول های خونی قرمز سالم و کافی است تا بتواند اکسیژن را در بدن حمل کند. کمخونی می تواند باعث سرگیجه و بی حالی شود.
کمخونی فقر آهن که رایج ترین نوع کمخونی است می تواند به خاطر پریودهای سنگین ایجاد شود. اگر دچار کمخونی فقر آهن هستید، ممکن است نیاز به مکمل آهن در طول دوران قاعدگی داشته باشید.
میگرن قاعدگی
میگرن قاعدگی تقریبا بر 60 درصد زنانی که میگرن دارند تاثیر می گذارد. این نوع میگرن با نوسانات سطوح استروژن ایجاد می شود که می تواند درست قبل از پریود، در طول پریود یا بعد از پریود خودش را نشان دهد.
مانند انواع دیگر میگرن، میگرن قاعدگی همراه با حمله های پانیک است که موجب سرگیجه می شود.
کم آبی بدن
هورمون ها می توانند بر سطوح هیدراسیون بدن تان تاثیر بگذارند و نوسانات در قاعدگی می توانند باعث کم آبی شوند. کم آبی می تواند موجب سرگیجه و بی حالی در پریود شود.
هیپوگلیسمی
هورمون های تان می توانند بر سطوح قند خون تان تاثیر بگذارند. در حالیکه قند خون تان قبل و در طول قاعدگی افزایش می یابد، نوسانات هورمونی می توانند موجب هیپوگلیسمی برای برخی افراد شوند. این امر به خاطر این است که استروژن می تواند باعث شود تا شما به انسولین حساسیت بیشتری نشان دهید که قند خونتان را پایین می آورد. بهتر است از صبحانه مناسب پریودی استفاده کنید.
افراد مبتلا به دیابت بیشتر مستعد ابتلا به هیپوگلیسمی هستند.
سندرم شوک سمی
سندرک شوک سمی یک بیماری نادر اما بسیار خطرناک است. این بیماری زمانی رخ می دهد که تامپون به مدت طولانی نگه داشته شود.
اگر سرگیجه و بی حالی در پریود همراه با علائم زیر باشد، احتمال ابتلای شما به سندرک شوک سمی وجود دارد:
- تب بالا
- گلوگرفتگی
- التهاب چشم
- مشکلات گوارشی
درمان
درمان سرگجیجه و بی حالی در پریود بستگی به علت آن دارد.
پروستاگلاندین ها
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می توانند تاثیرات پروستاگلاندین ها را کاهش دهند. اگر گرفتگی هایتان مسئله مهمی است، می توانید به محض شروع گرفتگی ها از ایبوپروفن یا دیگر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده کنید.
می توانید برای کاهش درد از کیسه اب گرم استفاده کنید و یا قسمت هایی از بدن تان را که در می کنند ماساژ دهید. برای پیشگیری از گرفتگی به طور منظم و در طول قاعدگی هم ورزش کنید و از مصرف کافئین، الکل و سیگار در حین قاعدگی خودداری کنید.
PMDD
PMDD نیاز به درمان دارد و برای درمان کامل هم باید سبک زندگی تان را تغییر دهید و هم بهتر است از برخی داروها مانند قرص ضد بارداری یا داروهای ضد افسردگی استفاده کنید. می توانید قرص های ضد افسردگی را به مدت 2 هفته در ماه، قبل و در طول قاعدگی و مصرف کنید.
کمخونی
اگر کمخونی داشته باشید، پزشک تان ممکن است مکمل آهن را به شما توصیه کند. می توانید غذاهای حاوی آهن بیشتر مانند اسفناج یا گوشت قرمز مصرف کنید. اگر پریودهای سنگین تان به خاطر مسائل دیگر مانند فیبروم باشد به درمان های دیگر نیاز دارید.
میگرن قاعدگی
درمان میگرن قاعدگی مانند درمان انواع دیگر میگرن است. وقتی میگرن شروع می شود، می توانید از داروهای غیر استروئیدی استفاده کنید.
اگر دچار حمله های میگرن شدید یا مکرر شده باشید، پزشک به شما روش های درمانی پیشگیرانه را پیشنهاد خواهدداد. مصرف داروهای ضد افسردگی مانند سروتونین بین تخمک گذاری و پریود ممکن است به کاهش میگرن قاعدگی کمک کند.
کم آبی
برای جبران کم آبی باید آب بنوشید. اگر احساس حالت تهوع دارید، مطمئن شوید که هر از گاهی باید مقدار کمی آب بنوشید. از نوشیدنی های زیر خودداری کنید:
- قهوه
- چای
- نوشابه
- الکل
اگر کم آبی شدید داشته باشید، برای درمان سرگیجه و بی حالی در پریود باید به پزشک مراجعه کنید.
هیپوگلیسمی
برای درمان هیپوگلیسمی، کربوهیدارت بدون چربی یا پروتئین مانند آب میوه یا آب نبات بخورید. هر زمان که احساس بهتری پیدا کردید، برای کمک به تثبیت قند خونتان یک وعده غذایی کامل بخورید.
سندرم شوک سمی
سندرم شوک سمی یک بیماری جدی است که نیاز به درمان پزشکی دارد. در صورتی که علائم این بیماری را داشته باشید، فورا با پزشک تماس بگیرید.
کلام آخر
دلایل زیادی وجود دارند که باعث سرگیجه و بی حالی در پریود می شوند. با اینکه بسیاری از این سرگیجه ها و بی حالی ها نرمال هستند، می تواند نشانه ای از مشکل دیگری باشد. اگر سرگیجه و بی حالی تان شدید یا طولانی مدت باشد، ممکن است نیاز باشد تا با پزشک متخصص مشورت کنید.
منابع:
https://www.healthline.com/health/womens-health/light-headed-during-period#takeaway