اینکه این سوال را از خودتان پرسیدهاید که در سه ماه اول بارداری چی نخوریم نشان از این است که به سلامت خودتان و جنین چقدر اهمیت دارد. غذاهایی که باید در طول سه ماهه اول بارداری پرهیز کنید غذاهایی هستند که موجب احتمال ابتلا به عفونت را فراهم میکنند مانند گوشت قرمز خام. جذب برخی دیگر از این غذاها را باید تا حدودی محدود کنید مانند کافئین و غذاهای فرآوری شده.
بسیاری از ما در مجله ایترنتی پریهان میپرسند که در سه ماه اول بارداری چی نخوریم تا بارداری سالمی را تجربه کنیم. برای همین در ادامه با ما همراه باشید تا 15 غذا و نوشیدنی را که باید در دوران بارداری پرهیز کنید را به شما معرفی کنیم:
جیوه یک عنصر بسیار سمی است و میتواند در آبهای آلوده یافت شود. اگر مقدار جیوه بالا باشد میتواند بر سیستم عصبی، سیستم ایمنی و کلیههایتان تاثیر بگذارد. همچنین ممکن است مشکلات رشدی جدی را در کودکان ایجاد کند.
ماهیهای دریایی بزرگ میتوانند مقادیر زیادی جیوه را در خود جمع کنند، بنابراین بهتر است در دوران بارداری و شیردهی از مصرف ماهیهای آلوده به جیوه خودداری کنید.
ماهیهای آلوده به جیوه عبارتند از:
ماهی خام مخصوصاٌ صدف حاوی باکتری و میکروبهایی است که برای سلامتی جنین بسیار مضر هستند. ماهی خام میتواند در طول صید کردن، ذخیره کردن و فرآوری از جمله دودی کردن یا خشک کردن دچار عفونت شود.
انواع این عفونتها میتوانند مادر را دچار کم آبی و ضعف کنند و برخی از این عفونتها به جنین نیز انتقال مییابند. همچنین این ماهیها ممکن است خطر زایمان زودرس، سقط جنین و دیگر مشکلات مرتبط با بارداری را افزایش دهند.
خوردن گوشت خام یا نپخته نیز میتواند موجب افزایش خطر ابتلا به عفونت شود. باکتریهای موجود در گوشت خام ممکن است سلامتی جنین و خودتان را به خطر بیندازد. اکثر باکتریها در سطح گوشت وجود دارند، اما برخی دیگر از باکتریها ممکن است در داخل فیبر عضلات باقی بمانند.
هات داگ، پپرونی، سوسیس و کالباس نیز ممکن است حاوی باکتریهای مختلفی باشند. علاوه بر این، گوشتهای فرآوری شده حاوی سطوح بالایی از سدیم و چربیهای ناسالم هستند. بهترین کار این است که در سه ماه اول بارداری از خوردن این نوع گوشتها پرهیز کنید و در صورتی که بخواهید بخورید مطمئن باشید که به طور کامل حرارت دیده باشند.
تخممرغ خام میتواند حاوی باکتری سالمونلا باشد. علائم ابتلا به عفونت سالمونلا عبارتند از تب، حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی شکمی و اسهال. همچنین ممکن است گرفتگیهایی را در رحم ایجاد کند که منجر به تولد زودهنگام یا سقط جنین میشود. باید بدانید که در تهیه برخی از غذاها از تخممرغ خام استفاده میشود مانند کره خام، سس مایونز خانگی، برخی انواع همبرگرها، بستنی خانگی.
اکثر محصولات تجاری حاوی تخممرغ خام هستند که از تخممرغ پاستوریزه شده تهیه میشوند و برای مصرف ایمن هستند. با این وجود، همیشه برچسب محصولات را قبل از مصرف کردن بخوانید تا مطمئن شوید.
گوشت ارگانیک حاوی مواد مغذی مانند آهن، ویتامین B12، ویتامین A، روی، سلنیوم و مس هستند که برای جنین و هم برای خود شما عالی است. با این وجود، مصرف بیش از حد ویتامین A مخصوصاً در سه ماهه اول بارداری میتواند منجر به تغییر شکل جنین و سقط جنین شود.
جوانههای خام از جمله یونجه، شبدر، تربچه و ماش اکثراً در تهیه انواع سالادها استفاده میشوند. اما زنان باردار از مصرف خام این جوانهها خودداری کنند و در صورت مصرف باید از پختن آن کاملاً مطمئن شوند.
سطح میوهها و سبزیجات شسته نشده و یا پوست نگرفته ممکن است به انواع باکتریها آلوده باشند. برای به حداقل رساندن خطر عفونت باید میوه و سبزیجات را قبل از مصرف به دقت بشویید.
شیر خام و دیگر محصولات لبنی غیر پاستوریزه شده میتوانند حاوی باکتریهای مضر از جمله لیستریا، سالمونلا و ای کولی باشند. این باکتریها میتوانند باعث ابتلا به عفونت شوند که زندگی جنین را تهدید میکند. برای کاهش خطر ابتلا به این نوع عفونت از محصولات لبنی پاستوریزه شده استفاده کنید.
برخی از پنیرها حاوی لیستریا هستند که نوعی باکتری محسوب میشوند که موجب بیماری شدید و سقط جنین میشوند. فقط از پنیرهای نرم پاستوریزه شده که دارای برچسب هستند استفاده کنید.
غذاهای فرآوری شده حاوی مواد مغذی کمی هستند و در عین حال کالری، قند و چربیهای افزوده شده بالایی هستند و ممکن است موجب افزایش وزن در بارداری شوند.
در طول بارداری باید مواد مغذی مانند پروتئین، فولات و آهن جذب کنید. همچنین با اینکه افزایش وزن در بارداری ضروری است اما افزایش بیش از حد وزن میتواند خطر چاقی نوزاد و مشکلات هنگام زایمان را افزایش دهد.
آبمیوهها میتوانند در دوران بارداری مفید باشند، اما فقط به دنبال آبمیوههای پاستوریزه شده و بدون قند باشید. برخی از آبمیوهها و یا اسموتیها ممکن است حاوی باکتریهای مضر باشند. همه نکات سبزی خوردن در بارداری را باید رعایت کنید.
در طول بارداری، الکل احتمال سقط جنین و سندرم جنین الکلی را افزایش میدهد. بهتر است از مصرف الکل در دوران بارداری به شدت پرهیز کنید.
قهوه، چای و کاکائو حاوی کافئین هستند. تحقیقات نشان دادهاند که کافئین احتمال سقط جنین، مرده زایی، تولد نوزاد با وزن چایین و انواع مشکلات رشدی را افزایش میدهد. کافئین به سرعت جذب بدن میشود و وارد رحم میشود. چون جنین و رحم آنزیم مورد نیاز برای سوخت و ساز کافئین را ندارند، سطوح بالای آن میتواند موجب بروز مشکلاتی شود. میتوانید از جایگزین قهوه در بارداری استفاده کنید.
نوشیدن آب کافی در دوران بارداری از اهمیت زیادی برخورداراست و از کم آبی پیشگیری میکند. اما نوشیدن آب آلوده میتواند برای جنین مضر باشد.
کلام آخر
با خواندن کامل این مقاله یاد گرفتید که در سه ماه اول بارداری چی نخوریم؟ غذاها و نوشیدنیهایی که در بالا معرفی کردیم حاوی موادی هستند که ممکن است برای جنین و همچنین سلامتی خودتان مضر باشند. وقتی باردار هستید، باید مراقب هر آنچه که مصرف میکنید باشید تا بارداری سالمی را تجربه کنید.