خاصیت زیره سبز به این دلیل اهمیت دارد که در بسیاری از غذاها به ویژه غذاهای مناطق بومی مدیترانه و آسیای جنوب غربی از زیره سبز استفاده میشود. چه چیزی باعث شده است که زیره سبز طرفداران زیادی داشته باشد. زیره طعم متمایزی همانند فلفل، تامالس و انواع کاری هندی دارد. طعم آن خاکی، آجیلی، تند و گرم توصیف شده است. علاوه بر این، زیره از دیرباز در طب سنتی استفاده میشده است. مطالعات جدید بر روی زیره سبز، برخی از فواید سلامتی زیره از جمله بهبود هضم و کاهش عفونتهای ناشی از غذا را تایید کردهاند. همچنین تحقیقات، فواید جدیدی مانند کاهش وزن و بهبود کنترل قند خون و کلسترول را نیز ثابت کردهاند.
در ادامه مقاله در بخش خواص خوراکیها در پریهان، با این ۹ خاصیت زیره سبز آشنا میشویم:
اولین خاصیت زیره سبز کمک به هضم غذا است. رایجترین استفاده سنتی زیره برای سوءهاضمه است. در واقع، تحقیقات جدید تأیید کردهاند که زیره ممکن است به بهبود هضم طبیعی کمک کند. در یک مطالعه، ۵۷ بیمار مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) پس از مصرف زیره غلیظ به مدت دو هفته، علائم بهبود را گزارش کردند.
یک قاشق چایخوری زیره آسیاب شده حاوی ۱.۴ میلیگرم آهن یا ۱۷.۵ درصد RDI برای بزرگسالان است. کمبود آهن یکی از شایعترین کمبودهای مواد مغذی است که تا ۲۰ درصد از جمعیت جهان و ۱۰ نفر از هر ۱۰۰۰ نفر در ثروتمندترین کشورها را تحت تأثیر قرار میدهد. به ویژه، کودکان برای رشد و زنان جوان برای جایگزینی خون از دست رفته در طول پریود به آهن نیاز دارند. این امر باعث میشود که خاصیت زیره سبز به منبع آهن خوبی تبدیل و به مقدار کم به عنوان چاشنی استفاده شود.
زیره حاوی بسیاری از ترکیبات گیاهی از جمله ترپنها، فنولها، فلاونوئیدها و آلکالوئیدها است. تعدادی از اینها به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکنند، که مواد شیمیایی هستند که از آسیب رادیکالهای آزاد میکاهند. رادیکالهای آزاد اساساً الکترونهای تنها هستند. الکترونها جفت بودن را دوست دارند و وقتی از هم جدا شوند، ناپایدار میشوند. آنتی اکسیدانهایی مانند آنهایی که در زیره وجود دارند، الکترون را به یک الکترون رادیکال آزاد تنها داده و آن را پایدارتر میکند. آنتی اکسیدانهای زیره احتمالاً برخی از مزایای سلامتی آن را دارا هستند.
برخی از اجزای زیره در کمک به درمان دیابت موثر بوده است. یک مطالعه بالینی نشان داد که یک مکمل زیره غلیظ، شاخصهای اولیه دیابت را در افراد دارای اضافه وزن در مقایسه با دارونما بهبود میبخشد. زیره همچنین حاوی اجزایی است که با برخی از اثرات طولانی مدت دیابت مقابله میکند.
در مطالعات بالینی، زیره کلسترول خون را بهبود بخشیده است. در یک مطالعه، مصرف ۷۵ میلی گرم زیره دو بار در روز به مدت هشت هفته باعث کاهش تری گلیسیرید خون ناسالم شد. در مطالعه دیگری، سطح کلسترول LDL «بد» اکسید شده در بیمارانی که عصاره زیره را طی یک ماه و نیم مصرف میکردند، تقریباً ۱۰ درصد کاهش یافت.
در چند مطالعه بالینی مکملهای زیره غلیظ به کاهش وزن کمک کردهاند. یک مطالعه روی ۸۸ زن دارای اضافه وزن نشان داد که ماست حاوی ۳ گرم زیره در مقایسه با ماست بدون زیره، باعث کاهش وزن میشود. مطالعه دیگری نشان داد شرکتکنندگانی که روزانه ۷۵ میلیگرم مکمل زیره سبز مصرف میکردند، ۳ پوند (۱.۴ کیلوگرم) بیشتر از کسانی که دارونما مصرف میکردند، وزن و چربی خود را از دست دادند.
یک خاصیت زیره سبز در چاشنی این است که موجب جلوگیری از بیماری های ناشی از غذا میشود. چندین ترکیب زیره باعث کاهش رشد باکتریهای موجود در غذا و انواع خاصی از قارچهای عفونی میشود. هنگامی که زیره هضم میشود، یک جزء به نام مگالومانیا آزاد میکند که دارای خواص آنتیبیوتیکی است.
مواد مخدر افیونی با از بین بردن حس طبیعی در مغز باعث اعتیاد میشوند. این منجر به ادامه یا افزایش استفاده از مواد مخدر میشود. مطالعات بر روی موشها نشان داده است که اجزای زیره باعث کاهش رفتار اعتیادآور و علائم ترک میشود. با این حال، برای تعیین اینکه آیا این اثر در انسان مفید است یا خیر، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
یک خاصیت زیره سبز این است که از التهاب جلوگیری میکند. چندین مؤلفه زیره وجود دارد که ممکن است اثرات ضد التهابی داشته باشد، اما محققان هنوز نمیدانند کدام یک از همه مهمتر هستند.
کلام آخر
میتوانید برخی از فواید زیره را فقط با استفاده از مقادیر کم برای چاشنی غذا دریافت کنید. این مقادیر آنتی اکسیدان، آهن و مزایای بالقوه برای کنترل قند خون را فراهم میکنند. سایر مزایای تجربی بیشتر – مانند کاهش وزن و بهبود کلسترول خون – احتمالاً به شکل مکمل ممکن است نیاز به دوز بالاتری داشته باشد.
مطالعات متعدد مکملهای زیره سبز را تا ۱ گرم (حدود ۱ قاشق چایخوری) بدون گزارش مشکل از سوی شرکتکنندگان آزمایش کردهاند. با این حال، واکنشهای آلرژیک شدید به زیره گزارش شده است، اما بسیار نادر است.
تهیه و ترجمه: اختصاصی مجله اینترنتی پریهان
منبع: healthline.com