تفاوت نان جو و گندم برای افرادی که می خواهند از یک رزیم بخصوصی پیروی کنند می تواند بسیار مهم باشد. مزه، شکل و ارزش غذایی این دو نان بسیار شبیه هم هستند، اما تفاوت های قابل توجهی بین این دو نان وجود دارد. جو و گندم هر دور جزو غلات محسوب می شوند. هزاران سال است که این دو نان توسط انسان کشت می شود و جزو محصولاتی است که در تهیه بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها از آن استفاده می شود.
در این مقاله می خواهیم به چند تفاوت نان جو و گندم اشاره کنیم تا با این دو نان بیشتر آشنا شوید و بتوانید بهتر از این دو غلات در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
قبل از اینکه از گندم استفاده شود آسیاب می شود. آرد گندم کامل حاوی همه قسمت های این غلات است که عبارتند از جوانه، آندوسپرم و سبوس، در حالیکه آرد آسیاب شده معمولی فقط حاوی آندوسپرم است.
آرد آسیاب شده برای تهیه نان، بیسکوئیت، کلوچه، پاستا، نودل، سمولینا و غلات صبحانه استفاده می شود. همچنین از گندم برای تولید سوخت های زیستی، ابجو و سایر نوشیدنی های الکلی به شکل تخمیر شده استفاده می شود.
اما جو نیازی به آسیاب کردن قبل از استفاده ندارد، اما معمولا بیرونی ترین لایه آن را جدا می کنند که به آن جو پوست کنده گفته می شود. چون سبوس، آندوسپرم و جوانه جو دست نخورده باقی می ماند جزو غلات کامل محسوب می شود. در مواردی که از جو برای مصرف غذایی استفاده می شود، پوسته و سبوس آن برداشته می شود و فقط لایه های جوانه و آندوسپرم آن باقی می ماند.
اگرچه جو به لحاظ تاریخی یک منبع غذایی بسیار مهمی در بسیاری از قسمت های جهان محسوب می شود، اما در طی 200 سال گذشته غلات دیگر مانند گندم و برنج جایگزین جو گشته اند.
تفاوت نان جو و گندم بیشتر در ترکیب مواد مغذی این دو نان است که با توجه به نوع فرآوری که انجام می شود مواد مغذی هر نان متفاوت خواهد بود.
آرد تهیه شده از گندم معمولا تنها حاوی آندوسپرم است، در حالکه آرد گندم کامل حاوی همه قسمت های این غلات است. جو مورد استفاده در پخت و پز به شکل جو پوست کنده است.
در ادامه ارزش غذایی 100 گرم آرد گندم کامل، آرد گندم تصفیه شده، جو پوست کنده و جو مروارید را با هم مقایسه کرده ایم تا بهتر بتوانید تفاوت نان جو و گندم را درک کنید.
آرد گندم کامل | آرد گندم | جو پوست کنده | جو مروارید | |
کالری | 340 | 361 | 354 | 352 |
کربوهیدارت | 72.0 گرم | 72.5 گرم | 73.4 گرم | 77.7 گرم |
پروتئین | 13.2 گرم | 12 گرم | 12.5 گرم | 9.9 گرم |
چربی | 2.5 گرم | 1.7 گرم | 2.3 گرم | 1.2 گرم |
فیبر | 10.7 گرم | 2.4 گرم | 17.3 گرم | 15.6 گرم |
همانطور که در جدول مشاهده می کنید، کالری، میزان کربوهیدرات نان، پروتئین و چربی گندم و جو کاملا مشابه هم است، حتی بعد از فرآوری نیز این میزان مشابه است.
با این وجود، گندم در طول آسیاب شدن مقدار قابل توجهی فیبر ا از دست می دهد. به طور کلی، جو بسیار غنی از فیبر است.
تفاوت نان جو و گندم در املاح معدنی آن نیز است که باید به آن توجه داشت. جدول زیر بر طبق هر 100 گرم نان است.
آرد گندم کامل | آرد گندم | جو پوست کنده | جو مروارید | |
منگنز | 177% از DV (ارزش روزانه غذایی) | 34 % از DV | 85% از DV | 58% از DV |
مس | 46% | 20% | 55% | 47% |
روی | 24% | 8% | 25% | 19% |
فسفر | 29% | 8% | 21% | 18% |
آهن | 20% | 5% | 20% | 14% |
منیزیم | 33% | 6% | 32% | 19% |
پتاسیم | 8% | 2% | 10% | 6% |
گندم و جو غنی از املاح معدنی هستند. با این وجود، هر دو در طی فرآوری مقدار فراوانی از املاح معدنی خود را از دست می دهند، مخصوصا در آسیاب کردن آرد گندم تصفه شده.
گندم به طور ویژه ای حاوی منگنز بالایی است و آرد گندم کامل و جو پوست کنده نیز دارای مقدار مشابهی روی، آهن، منیزیم و پتاسیم هستند.
با این وجود، در مقایسه با آرد گندم تصفیه شده، جو پوست کنده و جو مروارید منابع بهتری برای املاح معدنی محسوب می شوند.
منابع:
https://www.healthline.com/nutrition/barley-vs-wheat#health-effects